Ce înseamnă „Denii” și cu ce se mănâncă

By noiembrie 14, 2017Uncategorized

În popor există o vorbă: „încercarea vină n-are!”. Am decis să facem un pas cu ochii închiși. Fără lumini speciale, fără efecte și fără „Photoshop” am mers în satul Ciripcău, Florești. Am avut ca scop să aflăm ce înseamnă „Denii” și cu ce se mănâncă aceasta. Și crezi că ne-a fost ușor?! ?

Mmm…nu prea! ?

Dar am  reușit să aflăm mult mai multe decât ne puteam imagina. Am văzut mulți oameni frumoși la chip și la suflet.
Oameni care mai păstrează tradițiile moștenite de la bunei.
Bunicuțe care stau la slujba bisericească întreaga noapte.
Gospodari care, cu toate că te văd pentru prima dată, te servesc cu un păhar de vin bun (de casă) sau tineri care se revăd o singură dată pe an, nu la hramul satului sau la aniversarea unuia dintre prieteni, ci în noaptea de Paști. Te-ntrebi de ce tocmai atunci?

Hmmm…pentru că doar în această noapte aproximativ toți locuitorii satului îi găsești nu pe la gospodăriile lor, ci pe deal. Acolo unde se face rug; acolo unde se fac „rachete”.

Am aflat că pentru această noapte locuitorii satului se pregătesc cu luni înainte. Își pregătesc „rachetele” din stofă pe care le înmoaie în motorină pentru ca acestea să ardă mai frumos și mai mult. Și această acțiune este periculoasă, însă imaginea este super memorabilă.?

Off…avem multe de povestit, dar știi cum: „vorba multă-i sărăcia omului”?! Așa că…vizionare plăcută!

Leave a Reply